FESTIVAL DEL TURISME RESPONSABLE Barcelona

El festival és un esdeveniment per gaudir i repensar un nou viatge cap a al redescobriment dels llocs i el sentit de l’hospitalitat a la nostra ciutat, Barcelona, i en els llocs que visitem.

El turisme és un dels principals motors de la globalització, actualment hi ha més d’un bilió de turistes viatjant per tot el planeta, i segueixen en augment. Si es compleixen les prediccions de l’Organització Mundial del Turisme (OMT) al 2030 serem més de 2 bilions de turistes internacionals. Aquest fenomen sociocultural té enormes implicacions sobre el canvi climàtic, la biodiversitat, les cultures i les economies locals.

Vivim una època dramàtica on el desenvolupament global ha generat enormes diferències socials i greus impactes mediambientals. El desenvolupament sostenible és l’única alternativa viable que podem oferir a les generacions futures.

El creixement vertiginós de la indústria turística global ha compromès els límits biofísics i culturals del planeta. La progressiva presa de consciència sobre la sostenibilitat social i ambiental ha permès generar altres relats i models alternatius de desenvolupament turístic que afavoreixen la conservació del medi ambient, la justícia social i l’economia local, implicant a institucions, operadors econòmics, turistes i la comunitat local.

El turisme responsable és una de les solucions promogudes per les Nacions Unides per aconseguir els Objectius del Desenvolupament Sostenible. Es tracta d’un turisme que actua sota els principis de justícia social i econòmica, i respecte del medi ambient i de les cultures locals en quant a:

  • Reconeix la centralitat de la comunitat local.
  • Afavoreix la interacció entre la indústria turística i la comunitat local.
  • Contribueix al desenvolupament humà, social i civil de les persones i del territori.

FestivalVilamon-objetivoturismosostenible

En aquest sentit, i d’acord amb la Declaració de Cape Town (2002), el turisme responsable crea millors llocs per viure i millors llocs per visitar. Aquells llocs que prioritzin el desenvolupament humà i sostenible, seran les millors destinacions per visitar.

TURISME  GLOCAL: Creació Local Globalitzada

El turisme s’ha convertit en un fenomen global, que es nodreix d’una construcció local de llocs i cultures que motiva el viatge de milions de persones. El turisme de vacances trenca amb la dinàmica domèstica d’una destinació; els nous viatgers, residents temporals, generen un entorn més complex de gestionar, en espais cada vegada més congestionats.

Els sobrevalorats “atractius turístics”, convertits en grans centre de consum, allunyen al visitant de la realitat local, del que és autèntic de cada lloc, allunyant als visitants de generar una contribució positiva a la comunitat.

Des VilaMon defensem que el major atractiu d’una ciutat és el seu espai públic, el que crea la comunitat local i el distingeix. L’intercanvi cultural en el viatge és el millor souvenir que mai es perd i que genera un bagatge per descobrir altres llocs.

Aquest intercanvi també genera nous espais públics, co-creats per locals, visitants i turistes, on l’objecte “atractiu turístic” se substitueix pel subjecte, “intercanvi local”, i es converteix en una experiència.

2_a_3a_telegraph

Viatjar i fer turisme és una experiència cultural, com a ciutadans del món, on la trobada i l’intercanvi són eines de canvi, … no importa on vagis, sinó com emprens el camí …

VILAMON: Hospitalitat i ciutats per viure
Generar nous relats sobre l’espai públic, la custòdia del patrimoni, el comerç local, la mobilitat, la justícia social, la interculturalitat, l’hospitalitat, configuren el programa cultural de VilaMon.

Protecting-places

People Protecting Places és un programa impulsat per la UNESCO per promoure la conservació del patrimoni a través del viatge. Des VilaMon recolzem aquesta campanya promovent itineraris locals i activitats per sensibilitzar sobre valors ètics del viatge i l’oci. Generar un moviment local amb visió global per contribuir al benestar de les comunitats i la preservació del patrimoni per a les generacions futures.

Amb això, generem espais de trobada per a la ciutadania per apropar-nos al patrimoni i als valors ètics del viatge a través de relats de viatgers, escriptors, artistes, operadors, etc., que ens ajuden a generar un bagatge cultural i experiencial abans de començar el viatge. L’exotisme a la volta de la cantonada, no cal viatjar llargues distàncies per (re) descobrir llocs.

Compromiso

EL COMPROMÍS en la recerca de solucions
El canvi climàtic i el turisme insostenible són considerats com un problema de difícil solució. Els reptes passen per conciliar la sostenibilitat amb una prosperitat col·lectiva.

De Venècia a Galápagos, alguns dels llocs de Patrimoni Mundial són vulnerables al canvi climàtic. La UNESCO, UNEP i la UCS alerten sobre el creixent risc climàtic del Patrimoni Mundial i recomanen una resposta clara i assolible. Globalment, hem d’entendre millor com el canvi climàtic afectarà el Patrimoni Mundial, i com interactuarà i amplificarà els efectes d’altres problemes, la urbanització, la contaminació, l’extracció de recursos naturals i, de manera incremental, el turisme (UNESCO, 2016).

El turisme decididament té una gran capacitat de contribuir a la conservació i divulgació del patrimoni, però com la UNESCO considera, un turisme de desenvolupament turístic ràpid i mal planificat, o excessiu en nombre de visitants, té un efecte negatiu sobre el patrimoni.

turismo
Els diferents fòrums i trobades del Festival VilaMon tracten de generar diàlegs, idees i consensos, per contribuir a un millor enteniment de les nostres possibilitats i obligacions amb les generacions futures. Donar poder a agents socials, ciutadania i connectar-la amb governs i indústria, és un repte fonamental que pretenem avançar en els diferents fòrums i conferències de VilaMon.

MIGRANTS I VIATJERS: Hospitalitat i Interculturalitat
Migrants i Viatgers ens permet apropar-nos a una visió global dels viatges i les migracions per sensibilitzar sobre la necessitat d’integració en un món cada vegada més desigual, global i multicultural. Les migracions són un efecte directe del sistema econòmic i polític imperant. Els drets sobre el viatge queden limitats a uns pocs habitants dels més de 6000 milions de persones, quedant limitada la seva possibilitat d’accedir al viatge a una qüestió de diners i drets de mobilitat.

L’hospitalitat és un concepte mercantilitzat i apropiat a una qüestió econòmica. Des VilaMon volem reflexionar sobre aquest concepte i promoure accions de participació ciutadana per apropar els valors hospitalaris més enllà del viatge turístic, a través de la interculturalitat i la justícia social i ambiental.

Viatgem pel VilaMon de Barcelona i a altres llocs llunyans per apropar-nos a diferents realitats, i entendre el viatge com a eina de canvi social.

VILAMON: Anfitrions i Viatgers
El concepte de VilaMon és la interconnexió entre el local i el global, representat en els llocs domèstics i de visita. El viatge és un intercanvi cultural, ple de trobades i interaccions. Entenem que el viatge ha de ser una eina de canvi social i l’hospitalitat un valor ètic com a amfitrions, viatgers i migrants.

…. Us convidem cada any a descobrir noves formes de viatge i nous llocs, a compartir i participar del patrimoni, a dialogar sobre com el món ha de ser conegut, o almenys com respectar-lo, com un món compartit!

Leave a Reply