FLOR Ethic Tour neix amb l’objectiu de facilitar un consum sostenible per a la natura, per a la societat i per a l’individu. Les lletres FLOR representen 4 conceptes del consum ètic: Fairtrade (comerç just), Local, 0 zero-waste (zero – residus) i Responsable. Els tours ètics presenten el consum ètic a través d’una experiència divertida, enriquidora i saborosa mentre es coneixen directament les persones que hi ha darrera de cada emprenedoria ètica. Laura Basagaña entrevista la seva fundadora, Ivana Oven, per conèixer aquesta iniciativa que connecta els consumidors ètics amb els productors ètics, millorant d’aquesta manera la qualitat de vida.

Laura: Quin tipus de productes troben els visitants als vostres tours? Ens pots posar un exemple d’alguna de les activitats que oferiu?  

Ivana: El cafè és sinònim de vida social, converses i trobades; per això comencem el tour amb una degustació guiada de cafès d’especialitat de comerç directe mentre ens coneixem millor. Coneixem la botiga familiar de productes de neteja Km0 a granel; degustem xocolates d’alta qualitat de tipus de cacau difícil de trobar procedents de diferents parts del planeta que utilitzen els millors xefs del món; aprenem a fer el nostre propi sabó per a la roba, desodorant i altres productes de neteja en un agradable jardí amagat; coneixem quaderns de paper de pedra i roba de teles sostenibles; provem cosmètics de plantes mil·lenàries silvestres d’una cooperativa de dones de Ghana; fem boletes energètiques sense generar ni un sol embolcall; i tastem cupcakes sostenibles d’una pastisseria familiar amb alts valors ètics.

Els propis emprenedors socials ens presenten la seva història i les seves passions i ens deixen provar els seus productes. Durant el tour es descobreixen alternatives fàcils, sostenibles, de qualitat i divertides.      

Laura: És a dir que, a través de les vostres activitats, poseu en valor no només els productes ètics sinó també les persones que hi ha al darrera i els seus projectes socials. Per posar un exemple, t’agradaria parlar-nos d’alguna d’aquestes persones?    

Ivana: Un producte no pot ser ètic si no es valoren les persones que hi ha al darrera. El tour ètic és un dels nostres projectes en els quals volem connectar millor els productors ètics i els seus productes amb els consumidors ètics. Crec profundament que reforçant aquesta connexió s’aprèn a valorar millor si un producte és o no ètic. Durant el tour poden conèixer la Carmen, que després de fer un doctorat en economia va conèixer el món del cafè i va dedicar la seva carrera a extreure les millors aromes i sabors de cafès d’especialitat i sobretot d’origen directe; a la Merche, que juntament amb la seva família s’encarrega d’una petita botiga de productes de neteja de proximitat a granel; o a en Pedro i la Carmen, que van passar gran part de la seva vida a Senegal, Ghana i altres països propers connectats a cooperatives de dones locals que produeixen mantega de karité i altres olis de plantes silvestres mil·lenàries; entre d’altres projectes emprenedors.

Laura: Segur que durant els tours es donen situacions molt emotives entre els productors, al veure com es reconeix la seva feina, i els consumidors, al conèixer les històries personals que hi ha darrera dels productes. Què és el que més sorprèn als vostres clients durant les visites?

Ivana: El que més sorprèn és la quantitat de recursos, voluntat, coneixement i hores de feina que hi ha darrera de productes que consumim a diari com una simple tassa de cafè, la xocolata de les postres o un simple ingredient com la mantega de karité, des del seu origen fins a les nostres mans. Se sorprenen també en com aquests recursos estan valorats en el mercat convencional quan no hi ha criteris ètics. Quan es coneix millor el valor, els processos, l’esforç de les persones i la qualitat del producte, és més fàcil consumir millor, pagar un preu just que fomenti una economia justa i sostenible i gastar menys per la mateixa o millor qualitat de vida.

Laura: És important que la gent sigui cada vegada més conscient del valor dels productes ètics i del treball que hi ha al darrera. Per a la vostra participació al Festival Vilamon, quin itinerari heu preparat?

Ivana: Pel Vilamon hem preparat un tour centrat en el món de la moda i els cosmètics ètics. Començarem amb un cafè d’especialitat mentre ens coneixem. Visitarem la Merche i la seva botiga familiar de productes de neteja a granel. En una botiga amb productes ètics trobarem boniques peces de teles alternatives, paper de pedra i accessoris amb una història sostenible al darrere. Seguirem el passeig per un jardí amagat on aprendrem a fer el nostre propi sabó per a la roba, desodorant i altres productes per la casa. Passarem per una botiga de segona mà. Entrarem a una botiga que ens portarà a descobrir olis cosmètics de plantes mil·lenàries d’Àfrica preparats per cooperatives de dones rurals i acabarem en una botiga “slow fashion” on podrem confeccionar la peça que més ens agradi amb teles sostenibles.  

Al link següent hi ha més informació: https://ethicaltour.wordpress.com/flor-moda-y-cosmeticos/

Laura: Quin consell donaries a algú que vol consumir d’una forma més ètica i sostenible?

El consum és quelcom molt personal: cadascú té hàbits, ritmes, prioritats i possibilitats diferents. Aconsello sempre començar per un concepte que se senti més proper i sigui important per a la persona (comerç just, local, zero residus, salut, decreixement, etc.) i la resta vindrà sola, ja que són conceptes que sempre estan connectats d’alguna manera. Però, en general, es poden ajudar amb les següents preguntes:

  • Realment ho necessito? Podria seguir vivint sense aquest producte?
  • Si realment ho necessito: puc utilitzar quelcom que tingui a casa? Puc demanar-ho prestat a algun veí, amic o familiar?
  • Si no és possible: puc comprar-ho de segona mà?
  • Si ha de ser nou: pot ser local amb ingredients locals? Puc comprar un producte de llarga vida?
  • Si no pot ser local: tinc informació sobre l’origen del producte, si té algun certificat de comerç just, comerç directe o un altre control que verifiqui que no s’exploten nens, adults o el medi ambient?
  • És possible comprar-ho sense embolcall?

Aquestes preguntes són una guia general a l’hora de decidir què comprar. L’important és no intentar ser perfectes, ja que és molt possible que abandonem el canvi. És millor començar pas a pas i anar canviant d’hàbits compra per compra, informar-nos, seguir pàgines i organitzacions sobre el tema. Al nostre tour els participants tenen la possibilitat de preguntar sobre qualsevol hàbit i sobre com fer els primers passos segons el seu estil de vida per tenir una millor qualitat de vida, més barata i, sobretot, més ètica.