El Festival Vilamon, el primer festival de turisme responsable d’Espanya, dóna el tret de sortida amb un programa carregat d’activitats distribuides per diferents barris de Barcelona del 4 al 27 de Maig.

A la quarta edició d’aquest esdeveniment, l’objectiu del festival segueix sent el mateix: obrir formats de divulgació i espais de diàleg als residents d’una ciutat que dia rere dia pateix els impactes de la massificació turística. “El missatge que transmetem a través del nostre lema Festival Vilamon “amfitrions i viatgers” és mostrar les dues cares del turisme, entenen que tots som viatgers i ciutadans”, l’Alejandro González, director del programa ens diu que, “Som una societat mòbil, en constant moviment i amb possibilitat de mobilitat a escala global, tecnològica i físicament, per tant formem part de la solució del problema. Podem viure a una ciutat turística com es Barcelona i ser viatger a la vegada. Treballar aquesta doble visió, és l’objectiu que perseguim mitjançant les 40 activitats que proposem al festival”.

¿Que podem trobar al Festival Vilamon 2017?

Durant els 24 dies de duració, podrem trobar un programa de debats oberts, amb la finalitat d’obrir espais de divulgació per la ciutadania abastant tres qüestions clau sobre els impactes de la indústria turística a Barcelona: creuers, gentrificació i igualtat de gènere al sector.

“Al debat sobre creuers volem abastar el turisme com a qüestió de salut publica, realitzant una anàlisi de la contaminació atmosfèrica de la ciutat als últims anys”. L’Alejandro explica, “pretenen abordar el tema de la gentrificació i les connexions amb el turisme, els impactes que tenen als barris de la ciutat com el Poble Nou, així amb el paper que tenen avui dia els moviments socials de lluita contra aquesta nova corrent. A través del debat de gènere volem, entre d’altres temes, fer una invitació a feminitzar el sector privat del turisme, posant sobre la taula les externalitzacions i la precarietat laboral de les cambreres de pis”.

A més d’aquests debats, aquest any el festival compte amb un espai dedicat al turisme responsable dins de la fira BioCultura, el Mercat de la Terra i altres zones de la ciutat. Per aquest efecte s’han organitzat 13 xerrades impartides per viatgers, operadors i escriptors que compartiran tant històries de viatge com altres qüestions relacionades amb l’ètica del viatge, el turisme de proximitat i la gastronomia. Segons ens explica l’Alejandro, “volem ser una font d’inspiració de com viatjar amb valors ètics, descobrir altres llocs o si mes no viatjar deixant un impacte positiu als llocs que visitem”.

Per si això no fos suficient, també s’han organitzat més de 20 itineraris per tots els districtes de Barcelona amb l’objectiu de, segons l’Alejandro, “redescobrir noves realitats urbanes, conèixer millor la nostra memòria històrica i patrimoni, generant una custòdia del patrimoni local”. Al que hem d’afegir, “que generar un bagatge cultural és un element central perquè el patrimoni es mantingui i es valori pels ciutadans, els seus protectors, i que ens farà respectar el patrimoni d’altres llocs quan viatgem”.

Una cosa característica d’aquest festival és la idea de poder generar una xarxa d’empreses compromeses amb els viatges responsables i l’oci urbà, capaços de projectar la idea del turisme com a indústria que pot generar extra-polaritats positives a una ciutat on el turisme abasta titulars gairebé cada dia. Travindy participem activament en aquest festival a través de la nostra sèrie “Historias del Turisme Responsable”, on explicarem la història d’aquestes iniciatives, i valorant els seus plantejaments sobre el turisme a la ciutat.