CultRuta va néixer al 2008 amb la voluntat d’esdevenir una oferta d’oci cultural alternativa al teatre, el cinema o els museus: descobrir la pròpia ciutat de la mà de guies professionals que la mostren de manera amena i rigorosa alhora. Laura Basagaña entrevista el seu fundador, Joan Coll, per parlar d’aquesta activitat de turisme responsable i de proximitat: rutes en català o castellà, amb grups limitats a 24 persones, amb l’ús de radioguies per una correcta audició sense contaminació acústica, i amb guies de turisme habilitats per la Generalitat de Catalunya.

Laura: Dius que un dels objectius de CultRuta és descobrir la pròpia ciutat de la mà de guies professionals que la mostren de manera amena i rigorosa alhora. La vostra oferta està enfocada principalment als propis residents de Barcelona?

Joan: I tant, l’oferta ve condicionada pel fet que són rutes en català o castellà (deixa fora la majoria dels turistes de Barcelona) i alhora temàtiques (2 hores sobre temes en ocasions molt específics, com el “barri xino”, que difícilment interessen a algú que està de pas). I no només la nostra oferta està enfocada, sinó que efectivament la demanda va en aquest sentit: el 90% dels nostres clients viuen a Barcelona, ja sigui a la pròpia ciutat o a la resta de la província. En moltes ocasions són persones que aprofiten el cap de setmana per venir a la ciutat gran a fer gestions, trobar-se amb amics, combinar-ho amb oci gastronòmic…

Laura: És a dir, que heu agafat un producte tradicionalment dirigit als turistes i l’heu adaptat per al gaudi dels propis residents de la ciutat. En general, quina ha estat la rebuda d’aquest concepte innovador?

Joan: Pot ser vist així des de fora, però la gènesi va ser diferent. Jo tenia un coneixement nul del mercat turístic i el seu potencial; l’apropament va venir des de la vessant cultural més que turística. El meu referent van ser les activitats de descoberta de barris, patrimoni, etc. que ja fa dècades que organitzen les biblioteques, centres cívics i altres institucions, sovint públiques de gestió privada, i alguna 100% privada que ja existia el 2008, com les rutes literàries d’Icono Serveis Culturals i ItineraPlus. Les innovacions que ha aportat CultRuta des del 2008 han estat:

– ampliar temàtiques (hem estat els primers a oferir de manera regular rutes sobre la Guerra Civil, comunitats migrants, història del metro, etc.).

– gestió 100% privada i independent, sense subvencions, amb voluntat de crear marca, fidelitzar clients, i alhora mantenir la independència de discurs.

– millorar l’experiència de l’usuari (contractació fàcil, atenció 7 dies a la setmana, guies professionals) i minimitzar l’impacte a l’entorn (ús de radioguies, grups limitats).

Laura: Com acaba aquesta iniciativa apropant-se al sector turístic?

Joan: Tot i que inicialment l’havia plantejat com una activitat d’oci cultural, un cop establerta l’activitat es va anar apropant més al concepte de turisme de proximitat, per dos factors:

1) L’únic filtre oficial de guies professionals existent a dia d’avui és el de turisme, i per tant vaig començar a donar feina a professionals del turisme

2) Néixer en ple esclat de la crisi econòmica va fer que molts clients ens agafessin com a alternativa no al teatre o al cinema, sinó com a alternativa a una escapada de cap de setmana

Laura: En els vostres menys de deu anys de trajectòria, heu guanyat varis premis: Primer premi al Concurs de Projectes Emprenedors en el Sector Turístic Fundació Gaspar Espuña. CETT (2009), Diploma Millor Iniciativa empresarial de l’Ajuntament de Barcelona (2012), Finalista Establiment de nova implantació als Premis Rosa de Plata de l’Ajuntament de Barcelona (2012).  Basant-nos en aquests premis i tenint en compte el fet que comentes que molta gent us escull com a alternativa a una escapada de cap de setmana, diries que en els últims anys s’ha donat un interès creixent dels residents cap al seu propi patrimoni?

Joan: Rotundament, sí! Ho hem vist des de molt àmbits: iniciatives de visites temàtiques com CultRuta (i tantes altres que han aparegut en aquest temps), des del món editorial (després de la novel·la històrica, almenys a Barcelona, hi ha hagut el boom de les històries ocultes, secrets dels carrers…), d’obertura d’espais que normalment estan tancats al públic (48h OpenHouse, Cases Singulars…), d’aparició de portals web i aplicacions mòbils que incentiven als residents a fer de guies/amfitrions per a turistes (amb diferents graus de transparència i rigor) i, fins i tot, l’aparició de nous estudis universitaris de postgrau (i altres no reglats) sobre la interpretació i difusió del patrimoni.

Laura: Davant de tota aquesta oferta que comentes, generada per aquest interès creixent en el patrimoni de la ciutat, què és el que diferencia CultRuta de la competència?

Joan: En primer lloc, la professionalitat i la cura de mimar el producte. No fem promocions agressives per captar clients, ens esforcem en deixar molt satisfet al qui ens arriba perquè aquest repeteixi, regali i recomani: treballem bàsicament la qualitat i sostenibilitat per aconseguir la fidelització de tres eixos:

– dels guies: tractes bilaterals amb professionals autònoms independents; es garanteix que fan l’activitat perquè volen i els compensa, no únicament per necessitat econòmica.

– de la pròpia activitat: rigorosa i amena, còmoda amb les radioguies, respectuosa pels veïns… Aquesta qualitat és avaluada pels propis assistents en acabar l’activitat.

– de l’atenció al client: som l’única iniciativa amb un punt de trobada propi, amb banys, aigua i cafè, i atenció presencial i telefònica 7 dies a la setmana.

Laura: La vostra trajectòria, premis i satisfacció dels clients us avalen. Després de tots aquests anys de recorregut, quins són els vostres somnis i projectes pel futur?

Joan: Un bon repte és anar més enllà de la visita guiada. És la nostra especialitat i no volem deixar-la, però entenem que dins el concepte de “ruta cultural” hi ha de poder entrar quelcom més. Sota comanda ja fem comiats de solter, petites gimcanes per empresa… El proper juny, començarem una “ruta jugada” per biblioteques de Barcelona; serà la primera que farem oberta a públic individual. Tant de bo a la llarga puguem, a més a més de les visites, oferir al públic general quelcom més interactiu i innovador i que siguem capaços de fer-ho igual de bé, és clar!

Un bon somni, més a mig-llarg termini, és poder sortir de Barcelona. Hi ha molts reptes, prejudicis i qüestions logístiques a resoldre, però seria una gran satisfacció per mi poder ensenyar la resta de Catalunya, i ajudar a descentralitzar encara més l’oci cultural del nostre país. S’ho mereix la ciutat i la seva ciutadania, i s’ho mereixen moltíssimes poblacions on realment es desitja aquest tipus de turisme i hi ha patrimoni, història i atractius per mostrar, sempre que es faci de manera responsable i amb qualitat.