Experts europeus analitzen a Barcelona els efectes del turisme urbà de masses

  • El Festival VILAMON de turisme sostenible, que se celebra a Barcelona entre el 14 i el 15 d’octubre, organitza el congrés Tourism Ecoforum.
  • El premiat documental ‘Yo estoy con la novia’ i el llibre ‘Protest and Resistance in the Tourist City’, recopilació de recerques sobre mobilitzacions socials relacionades amb el turisme urbà de masses, es presenten en el festival.
  • Barcelona es consolida com a una de les ciutats europees amb major densitat turística amb 11 pernoctaciones per habitant durant 2015.

Barcelona, 27 de setembre de 2016 – Experts europeus i de l’àmbit mediterrani tractaran de buscar solucions als efectes causats pel turisme urbà de masses en el marc del Festival VILAMON, el primer esdeveniment a Espanya dedicat íntegrament al turisme sostenible, que se celebra a Barcelona els dies 14 i 15 d’octubre de 2016. L’objectiu del festival és sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de viatjar amb responsabilitat i reflexionar sobre els diversos conceptes de viatge, a través de l’organització de conferències, debats i activitats culturals.
Un dels actes destacats de Festival VILAMON és el Tourism Ecoforum, fòrum d’experts per debatre les polítiques de turisme urbà sostenibles, que comptarà amb la participació de ponents de referència com Paolo Costa, director del port de Venècia i autor del primer article publicat sobre la capacitat de càrrega turística de la ciutat; i Claire Colomb, co-coordinadora del llibre ‘Protest and Resistance in the Tourist City’, compendio d’estudis sobre conflictes i mobilitzacions socials sorgits en ciutats afectades pel turisme massiu, que es presenta en el festival.

Entre les ciutats analitzades en ‘Protest and Resistance in the Tourist City’ es troba Barcelona, que ha experimentat un notable increment del turisme en els dos últimes decennis que ha generat conflictes i mobilitzacions veïnals. La capital catalana va rebre 8.303.649 turistes en 2015, segons dades de Turisme de Barcelona, i es va consolidar com una de les ciutats europees amb major densitat turística amb 11 pernoctaciones per habitant durant 2015, segons l’índex ECM Benchmarking Report 2015-2016.


Estrena del documental
Yo estoy con la novia
El Festival VILAMON acull també l’estrena a Espanya del documental italià ‘Yo estoy con la novia’, premiat en el Festival de Venècia, que narra el periple per Europa d’un grup de refugiats sirians i palestins que viatgen de Milà a Estocolm simulant celebrar un fals casament. La recaptació de les entrades es donarà íntegrament al projecte Calais Kitchens, que alimenta i proporciona roba i medicaments a més de 4.000 refugiats del camp de Calais (França).

Conscienciar sobre la realitat de les migracions i abordar la seva relació amb els viatges són els objectius de l’edició d’aquest any. “El Festival VILAMON vol convertir al migrant en viatger, per explorar els drets i els problemes del viatge. El dret i el sofriment del viatge formen part de la mateixa etimologia. Viatjar en anglès és to travel, és molt similar a travail, treballar en francès, associant al viatge el concepte del treball, al patiment per descobrir alguna cosa nou”, afirma Alejandro González, director del programa del Festival VILAMON.


Fira i Fòrum Social

L’esdeveniment alberga també altres activitats com el Fòrum Social, un taller sobre ciutat i turisme amb participació d’agents socials; i la Fira VILAMON, que mostrarà les creixents alternatives d’oci i turístiques amb valors de respecte al medi ambient, la diversitat humana, les cultures i economies locals. Entre les empreses i institucions participants s’hi troben: Nadiu Viatges, Ecooltra, Ecoitineraria, Barcelona Sustainable Tourism, Agrotravel i Blue Compass.


Sobre VILAMON
El festival VILAMON pretén transformar la manera en la qual viatgem i entenem els viatges, convidant persones de totes les edats a participar en tallers, taules rodones, conferències i activitats culturals. Migrants i viatgers, dos fenòmens que generen un moviment global però que es viuen i es veuen de maneres molt diferents. VILAMON transmet la cultura global del viatge, del turisme i de les migracions per empènyer a la ciutadania a actuar a nivell polític, social, cultural, econòmic, així com a explorar aquests dos moviments tan transcendentals com a fenomen global de la societat moderna.

El Festival VILAMON se celebra els dies 14 i 15 d’octubre en diversos espais del centre de Barcelona: el Convent de Sant Agustí, el Espai Bonnemaison i el Casal del Pou de la Figuera. Visita el programa complet.

Per a més informació i entrevistes amb els ponents i organitzadors de l’esdeveniment:

Jose Luis Cánovas
Press Manager Festival VILAMON
press@festivalvilamon.com
Tlf: 678 446 916

up-mail-copy_16303598_7ad232116d4728a7f0b2ccec8a1eb44e5c4bbd33

Leave a Reply