VILAMON, amfitrions i viatgers 

IV Festival del Turisme Responsable

4-27 de maig 2017

La quarta edició del festival VILAMON pretén continuar sent una font d’inspiració per viatjar de forma responsable i un espai de reflexió sobre les destinacions turístiques que estem creant.

Celebrem l’Any Internacional del Turisme pel Desenvolupament Sostenible amb més de 40 activitats durant tot el mes de maig als diferents barris de la ciutat de Barcelona. Proposem un conjunt de xerrades, tallers, debats i itineraris dirigits a la ciutadania com amfitriona a la ciutat turística i com viatgera cap a altres indrets.

El festival ha teixit una xarxa d’organitzacions compromeses amb la promoció del turisme responsable que contribueixen a desenvolupar el programa de VILAMON. BioCultura, Slow Food Vázquez Montalbán, La Fàbrica del Sol, Alba Sud o Altaïr són algunes de les col·laboradores d’aquesta edició. També comptem amb la participació de Travindy, revista especialitzada en turisme responsable, que ens explicarà algunes Històries del turisme a Barcelona.

El festival es divideix en tres programes principals: 

Viatges Responsables

VILAMON proposa un conjunt de xerrades, tallers i documentals que ens inspiren a viatjar deixant una petjada positiva. Un total de 16 activitats gratuïtes per descobrir operadors i iniciatives turístiques que ajuden a crear millors llocs per viure i millors llocs per visitar. El programa de viatges responsables tindrà lloc a:

✓  BioCultura – Saló de Viatges responsables (4-7 de maig, Sala P 3 -1 i Stand 96)

✓  Als Barris: Activitats a Centres Cívics, al Parc Joan Miró i a Altaïr.

✓  Mercat de la Terra Slow Food (Paral·lel): Viatges i gastronomia de proximitat.

 Itineraris Urbans

En aquesta edició llancem un programa d’itineraris urbans a diferents barris de Barcelona en col·laboració amb operadors locals, associacions culturals i centres d’educació ambiental. Una mostra de més de 20 itineraris al llarg de tot maig  per promoure la cultura local, la nostra memòria i la diversitat urbana.

 Debats

VILAMON proposa quatre fòrums oberts en diferents barris de Barcelona per reflexionar i debatre sobre els conflictes que el turisme de masses està generant, de la qualitat de vida de la ciutadania i quin és el paper de la societat civil en la resolució de conflictes a la ciutat turística.

Turisme, Gènere, Gentrificació i Creuers concentren l’atenció d’aquest any.