Un altre dels estands que podràs trobar al Festival VilaMón i que et permetrà descobrir una gran diversitat d’indrets i paisatges dels voltants de Barcelona es tracta d’Ecoitineraria.

Ecoitineraria Barcelona té com a compromís cercar la qualitat i la responsabilitat social i ambiental a través d’una gran diversitat de rutes programades. Per tant, el seu objectiu principal es basa en organitzar una gran diversitat de sortides sempre respectant el medi, el patrimoni i la gent que hi viu, basant-se en la minimització de la petjada ecològica o la maximització de beneficis socials i econòmics per la comunitat local.

Coneix una mica més Ecoitineraria a través de l’entrevista que realitzem a Pilar Herrero:

Per què vas decidir crear Ecoitineraria?
Ecoitineraria neix de les inquietuds d’un grup de professionals del món de l’educació i la divulgació ambiental units per una motivació compartida: potenciar actituds que afavoreixin i difonguin el coneixement i el respecte envers el patrimoni natural del voltant de Barcelona.

Volíem oferir recorreguts guiats pels parcs naturals dels voltants de la ciutat i alhora mostrar elements singulars arrelats al territori i les persones que hi viuen. Els recorreguts que vàrem dissenyar, i que anem augmentant i enriquint, pretenen donar a conèixer la gran diversitat natural i cultural que amaguen els paisatges que ens envolten i contribuir a preservar-los i millorar-los fomentant vincles emocionals amb l’entorn. Així, dins les rutes mirem de visitar o conèixer algun projecte d’economia local que, amb la seva tasca, ajudi a la conservació d’aquests patrimonis.

De quina manera contribueixes al desenvolupament sostenible?
El nostre compromís cerca la qualitat i la responsabilitat social i ambiental. Per tant, en les sortides que oferim ens comprometem a:

  • Minimitzar la petjada ecològica de la nostra activitat: fent ús, sempre que sigui possible, del transport públic (si no, emprant mitjans de transport privat col·lectius); dosificant la quantitat de les sortides guiades a les zones més vulnerables; rebutjant l’ús de materials plàstics i d’articles d’un sol ús; adquirint productes ecològics i de proximitat per als refrigeris o àpats inclosos en cada sortida; fomentant i visitant projectes arrelats al territori.
  • Maximitzar els beneficis socials i econòmics per a la comunitat local: adquirint béns i serveis de proximitat socialment i ambientalment responsables; oferint als petits empresaris locals la possibilitat de mantenir i enfortir el seu projecte i/o estil de vida tradicional.
  • Estudiar regularment les zones de visita i avaluar la nostra activitat mitjançant enquestes de satisfacció al final de les sortides a fi de millorar-les permanentment.
  • Adaptar-nos a les necessitats dels clients, lliurar-los materials informatius i didàctics de cada sortida i explicar-los quins són els comportaments apropiats per a cada visita.
  • Garantir la veracitat dels materials promocionals que emetem i complir amb rigor la nostra oferta.

Col·labores amb altres empreses o entitats compromeses amb el desenvolupament sostenible? Quines?
Comptem amb el suport d’Ecologistes en Acció de Catalunya, Depana, Delta Viu i SOS Delta, aquestes dues darreres organitzacions centrades en la defensa i la preservació del Delta del Llobregat. També formem part de Costa Barcelona i Barcelona + sostenible.

En les nostres sortides mostrem projectes econòmics sostenibles situats als parcs o als seus voltants. Així, col·laborem amb Corneu Sereny, projecte d’hort col·lectiu a Badalona, amb diversos pagesos del Parc Agrari del Delta del Llobregat i amb productors del Parc de Collserola, com el projecte de recuperació de llavors de Can Mandó.

Explica’ns alguna experiència que vulguis destacar.
Recentment hem encetat una col·laboració amb la cooperativa L’Olivera, que explota les vinyes de Can Calopa (a Collserola) a través d’un projecte d’integració social molt interessant. En breu podrem presentar rutes que inclouen visites a les vinyes i als seus voltants, que són dels més ben preservats del Parc Natural de Collserola, amb la possibilitat de fer tast de vins i maridatges.
Així mateix, hem iniciat aquesta primavera rutes ornitològiques pel Delta del Llobregat, i les estem ampliant als altres parcs naturals.

p1060891

Si voleu obtenir més informació sobre Ecoitineraria Barcelona podeu visitar-los al seu estand de la Fira VILAMON i consultar la seva pàgina web: ecoitineraria.com

Leave a Reply