blue-compass-logo

L’activitat de Blue Compass gira entorn a posar en valor el patrimoni natural, cultural i gastronòmic de la Costa Brava catalana. Així doncs, la seva filosofia es base en els principis d’ecoturisme:

  • Minimitzen l’impacte ambiental al treballar amb grups reduïts, materials no agressius amb el medi, dur a terme una política de gestió de residus molt clara, etc.
  • El respecte pel medi ambient i la cultura són elements absolutament centrals de la seva filosofia.
  • Ofereixen experiències positives i enriquidores als seus usuaris, involucrant als diferents col·laboradors per tal de generar un procés de sinergia.
  • Donen part dels seus ingressos a organitzacions orientades a la conservació del medi ambient i marí a més d’organitzar jornades de recollida d’escombraries marines o seminaris amb temes de conscienciació i formació mediambientals.
  • Col·laboren amb diversos agents locals en totes les activitats, per tant la seva tasca es basa en posar en conjunt els recursos disponibles al territori i generar experiències per als usuaris que es tradueixen en ingressos directes per als actors locals amb els que treballen (centres de busseig, restaurants, destinacions culturals, etc.).
  • Ofereixen informació als usuaris sobre les condicions socials i ambientals dels llocs que els descobreixen.
  • Posen una gran èmfasi en criteris de reduir l’impacte ambiental en la selecció dels seus col·laboradors i creuen que compleixen els estàndards exigibles sobre aquest tema en el desenvolupament de les seves activitats.

Parlem amb Borja Vila, Noel Sotelo y Clara Cerviño, socis del projecte, per conèixer-los una mica més:

Per què vas decidir crear Blue Compass?

Ens vam decidir a crear Blue Compass per tres motius. En primer lloc, per les nostres arrels. Els/les tres som gallecs/gallegues, terra on el mar, la gastronomia i la natura són elements inherents a la nostra cultura, i volíem compartir-ho amb tot el món d’una manera diferent: creiem que un altre tipus de turisme i de negoci són possibles, on el benefici econòmic no és l’objectiu que ho defineix tot, sinó que es tracta de crear experiències positives per als/les nostres usuaris/usuàries, els/les nostres col·laboradors/es i nosaltres mateixos/es a través d’una filosofia i manera de fer les coses basada en el respecte cap a les persones i el medi ambient. En segon lloc, va ser clau el recolzament de persones properes que ens van animar a emprendre aquest repte i que segueixen cada dia aportant la seva creativitat. Entre elles, ens agradaria agrair especialment a Ramón Siliceo del Xaloc Dive per les seves aportacions en la concepció inicial del projecte. I finalment, perquè estem impulsats per l’energia i la capacitat de molts/moltes joves que, com nosaltres, preservaran per assolir les seves metes tot i que les coses s’hagin posat molt costa amunt en aquests últims anys.

En definitiva, volem guanyar-nos la vida honradament amb una cosa que ens apassiona i pel camí generar retorns socials i mediambientals.

De quina manera contribueixes al desenvolupament sostenible?

El projecte pretén contribuir al desenvolupament sostenible promovent un altre tipus de turisme. En aquesta fase inicial, ho fem mitjançant l’èmfasi en la gestió de grups reduïts de usuaris/usuàries, l’ús de materials i equipaments no agressius amb el medi, la col·laboració amb empreses i organitzacions que comparteixen aquests objectius i una tasca de conscienciació i divulgació al respecte. A mig/llarg termini volem aprofundir en aquesta vessant reduint al mínim l’impacte ambiental de la nostra activitat, organitzant esdeveniments i jornades temàtiques (per exemple, jornades de recollida de brossa marina) i derivant recursos econòmics cap a organitzacions que treballen en aquest àmbit.

És molt interessant descobrir la relació directa que existeix entre la conversa dels recursos marins i la sostenibilitat dels sectors turístics associats. En el cas del busseig, les quotes reduïdes de participants permeten als ecosistemes mantenir el seu desenvolupament i creixement. D’aquesta manera, s’assoleix un equilibri que fa que sigui possible gaudir de la biodiversitat mentre s’afavoreix la prosperitat del sector. A més, creiem que en els grups reduïts és més senzill generar un ambient de conscienciació mútua entre els bussejadors en temes de preservació del medi ambient.

Ja que la sobreexplotació del medi suposa la pèrdua de l’atractiu turístic, hem d’evitar les fórmules que acumulen quantitats invasives de bussejadors per generar beneficis a curt termini.

Col·labores amb altres empreses o entitats compromeses amb el desenvolupament sostenible? Quines?

Per una banda, els restaurants amb els que col·laborem utilitzen productes locals i de proximitat, fet que redueix l’impacte mediambiental de la producció i distribució alhora que reforça el teixit de l’entorn. De la mateixa manera, Mother BCN (que ens proporciona sucs i snacks) promou un estil de vida saludable, també utilitza productes ecològics i de proximitat i rebutja l’ús de materials plàstics o no reciclables. Així mateix, els centres de busseig amb els que treballem es prenen molt en sèrio el compliment dels contingents de busseig a les zones protegides i la conservació del medi marí.

Per una altra banda, estem treballant per establir una col·laboració amb SoliDive, una organització sense ànim de lucre que la seva finalitat és contribuir al desenvolupament i la millora de la qualitat de vida de les comunitats en països o zones empobrides, mitjançant la creació de centres de busseig d’economia solidària, la promoció del turisme sostenible i la protecció del medi ambient.

Explica’ns alguna experiència que vulguis destacar.

Com acabem de posar en marxa l’empresa, les millors experiències encara estan per arribar. Fins ara el que més ens ha cridat l’atenció és la fantàstica acollida de la idea per part dels/de les col·laboradors/es, que ens han recolzat moltíssim. Això ens va portar en un moment donat a reenfocar el projecte al adonar-nos de que el protagonisme correspon a ells/elles i que nosaltres som una espècie de catalitzador d’un procés de sinergia entre agents locals de la Costa Brava per oferir un producte nou però cimentat en molts anys d’experiència, enfocat a garantir la sostenibilitat d’aquest increïble destí turístic.

No deixis de visitar el seu stand a la Fira VILAMON els dies 14-15 d’octubre al Convent de Sant Agustí.

blue-compass-2

Leave a Reply