Biciclot neix amb un objectiu molt concret: promocionar l’ús de la bicicleta amb tots els mitjans disponibles,  i fer-ho des d’una organització de treball autogestionada. El seu lema és “transformar la societat a cop de pedal”. Laura Basagaña entrevista el seu coordinador, Xavi Prat, per conèixer quines accions duen a terme i com aquestes canvien la vida de les persones.

Laura: M’agrada el lema de transformar la societat a cop de pedal. Em pots posar exemples d’accions concretes que dueu a terme per assolir aquest objectiu?

Xavi: En primer lloc, totes les activitats dirigides a promocionar l’ús de  la bicicleta: ja sigui a nivell escolar, de lleure, a nivell de desplaçaments quotidians… Tot això ja crea una aproximació dels nostres usuaris a la normativa, la seguretat, l’ús cívic, i el funcionament mecànic. Per tant, guanyar un nou ciclista, ja transforma aquesta societat. Apoderament personal, autonomia, baixa velocitat, baix cost ambiental, baix cost espaial, baix cost de manteniment i possibilitat de reciclatge… Fantàstic.

Però encara podem donar més voltes al cargol: formar a nous professionals en la mecànica, ja siguin persones que no troben feina en l’actualitat i estan en fase de reciclatge professional; o nois i noies amb dificultats d’adaptació, ja sigui als centres escolars, o socialment, etc. També facilitem la recerca de feina assolint percentatges significatius.

Una altra acció és facilitar la sortida a l’exterior i un desplaçament segur per a persones d’avançada edat: a partir de tricicles conduits per a voluntaris formats específicament. Molts d’ells son alumnes de secundària de diferents instituts de la ciutat. Així mateix, tenim programes d’aprenentatge per anar en bicicleta dirigits a infants i joves amb diversitat funcional.

Laura: Està clar que amb totes aquestes accions esteu contribuint a crear un món millor per a tots. No només tracteu la bicicleta com a un element d’esport i d’oci, sinó des d’una vessant molt més social i reivindicativa. Ens parles de la bicicleta com a element per a l’apoderament personal, de la formació de nous professionals, dels voluntaris… Ens pots explicar alguna història personal que exemplifiqui algun d’aquests aspectes?      

Xavi: En Mor Tala, un noi senegalès que va estar als campaments/ocupacions d’espais al carrer Puigcerdà, amb molts altres companys africans. Recollien ferralla i alguns d’ells han acabat formant la cooperativa Alencoop. Finalment va poder entrar en un curs pre-laboral de mecànica. La seva habilitat i la seva manera de treballar i relacionar-se ens va a portar a convidar-lo a participar com ajudant en alguns tallers. Poc després el vàrem contractar com a mecànic i també com a pintor de quadres de bicicleta, ja que és una feina que la fa amb molt de detall.

 També tenim un conveni de cooperació amb la ONG Bicicletes sense Fronteres. Amb l’ajuda de voluntaris hem reciclat, arreglat i finalment enviat 200 bicicletes al Senegal, per a ús d’escolars i la població en general. Aquest no era el primer enviament de Bicicletes Sense Fronteres al Senegal. Mor Tala hi va anar amb en Ferran, educador – mecànic de Biciclot. Van estar-hi una setmana, per marcar les pautes d’actuació i en Ferran va tornar a Barcelona. Mor Tala s’hi quedarà 3 mesos, reparant bicis i formant a un company senegalès, que portarà un taller de manteniment i reparació mecànica allà, a Senegal. En altres paraules, està contractat per Biciclot, treballa com qualsevol, i a més el que ha après ho pot retornar a la població del seu país, en forma de coneixements i actitud. És un gran company de feina!  

Un exemple d’apoderament i solidaritat, però també un exemple que la gent que arriba a Europa només necessita oportunitats per a poder millorar el seu futur.

Laura: Gràcies per compartir amb nosaltres aquest exemple. Podem dir que Biciclot és doncs, a més a més, un espai intercultural i d’intercanvi d’experiències i coneixements entre les persones. Com valoren els vostres usuaris aquest valor afegit que oferiu, tota aquesta feina que feu per a construir una millor ciutat per a tots?    

Xavi: Creiem que ho valoren de manera molt positiva: ja sigui a partir dels formularis de valoració, després de la realització dels serveis o activitats; ja sigui boca a boca. Els nostres usuaris estan molt contents i a part valoren aquesta part de projecte social que està immers en tot el que fem.

Entitats i persones es posen en contacte amb nosaltres, per a saber les planificacions dels diversos serveis i activitats amb molta anterioritat a la data. Cada cop són més les administracions locals que estan contactant amb nosaltres per a reproduir projectes formatius, amb l’objectiu de crear estructures semblants a la nostra a les seves ciutats. I l’oferiment de moltes persones per participar voluntàriament en el que fem cada dia és més nombrós.

Laura: Comentes que cada cop hi ha més administracions locals interessades en propostes com la vostra. Diries que el sector públic és cada cop més conscient de la necessitat d’involucrar la població local en el desenvolupament econòmic, social i cultural del territori? Quina és la teva visió des de Biciclot?

Xavi: Des de Biciclot veiem que aquest acostament cada cop és més real. Des del suport a Can Batlló, al projecte de Can Calopa, Taula Eix Pere IV, Mercat ImPorta i moltes altres iniciatives. Com a mínim en aquesta ciutat i amb el govern actual. En altres ciutats també s’estan movent: Madrid, Saragossa, València, per exemple.

El nostre projecte de rehabilitació de l’immoble de Can Picó és un exemple a nivell de Catalunya i de tot l’estat, a nivell de projecte conjunt de l’administració (Ajuntament de Barcelona, Districte X i Comissionat d’Economia Solidària) i una petita cooperativa de treball i d’iniciativa social. Aquest nivell de col·laboració entre l’administració i una entitat de l’economia social era impensable fa uns anys. Des d’arreu d’Espanya ens demanen anar a explicar la nostra experiència, el que ens situa com a proposta innovadora.

Laura: Això demostra que esteu fent molt bé les coses, felicitats! De cara al Festival Vilamón, ens pots explicar quines activitats teniu preparades?  

 Xavi: Farem una gimcana al Parc de l’Escorxador: un circuit d’habilitats amb diferents obstacles i proves que caldrà superar. També inclourem un tram més “off-road”, entre els arbres i aprofitant el terra de sauló.

A més, hem preparat un itinerari que sortirà i tornarà al nostre local Biciclot-Marítim, situat al Passeig Marítim de Barcelona, en el qual coneixerem diferents projectes de caire social i on descobrirem dos contrastos del districte. Per una part, la nova ciutat, amb edificis construïts a partir de les Olimpíades i el Fòrum; i, per altra banda, uns barris afectats  per la discontinuïtat i el projecte 22@, el turisme massiu, però on la població més autòctona vol lluitar per a utilitzar temporalment els espais i edificis paralitzats, la recuperació del patrimoni històric,  el fre a la gentrificació, la fiscalització de la planificació adequada a nivell urbanístic i a nivell de mobilitat. I, sobretot, mantenir el caràcter dels barris.