ItinerariosTurismo Responsable

Transpirenaica Social Solidaria, tranformant la societat a la muntanya.

By 25 octubre, 2018 No Comments

En Pere Armora, amant de la muntanya, empresari i voluntari de la Transpirenaica social i solidària (TSS) ens explica una mica més del projecte:

1. Què és la Transpirenaica? En què consisteix?

La Transpirenaica Social Solidaria és una entitat sense ànim de lucre que neix el 2013 de la mà de la Fundació Formació i Treball com un projecte educatiu no formal, per millorar de forma imaginativa, la integració social de joves en risc d’exclusió.
Portem més de 5 anys connectant a joves, entitats socials, empreses i institucions en plena muntanya per impulsar la inclusió social i el talent dels joves.

L’entitat, constituïda com a associació des de desembre de 2015, està sostinguda fonamentalment des del voluntariat, amb una base associativa plural de l’àmbit de l’educació, de l’esport i l’empresa privada amb representació al País Basc, Navarra i Catalunya.

La TSS intenta afavorir el desenvolupament de les capacitats dels joves en situació de vulnerabilitat permetent el seu empoderament i la generació de lideratges juvenils, establint xarxes socials entre administracions públiques, sector social i l’empresa privada que en últim terme faciliti processos d’incorporació i sensibilització. Volem ser un model educatiu d’acompanyament per a la transformació social basat en la corresponsabilitat dels diferents agents socials, generant sinergies i oportunitats per a joves en situació de vulnerabilitat.

2. Com va sorgir la idea? Qui promou la iniciativa?

La idea va sorgir l’any 2013, Ignasi de Juan, que aleshores treballava a la Fundació Formació I Treball, fent el Camí de Sant Jaume va veure que moltes persones es buscaven a ells mateixos fent el camí I també s’ajudaven els uns als altres.

El 2013, ell que era un gran amant de la muntanya, va decidir fer el GR11, I endur-se en algunes etapes a 4 joves, en una situació de gran risc d’exclusió social i els van acompanyar amics empresaris. Aquest 4 joves actualment estan completament re-inserits a la societat. En acabar la prova pilot es va sumar a l’equip la Irene Zendrera, actual directora de la TSS i van iniciar aquest somni que avui després de 5 edicions és ja una realitat, i es poden veure resultats realment tangibles d’integració social.

Quins són els objectius i quins resultats heu obtingut?

Objcetiu principal de la Travessa TSS és la marxa per la Inclusió Social de Sensibilització per la Inclusió social dels joves en risc.
Objectius secundaris de la Travessa TSS
–  Empoderar als joves.
–  Millorar les capacitats comunicatives
–  Fomentar la cultura de l’esforç, perseverança, constància i superació.
–  Fomentar el respecte cap a un mateix i cap als altres i amb el nostre entorn
–  Promoure la companyonia i el treball en equip.
–  Respectar la diversitat.
–  Conèixer i respectar l’entorn natural, potenciant l’autonomia creant hàbits 
saludables.
–  Generar espais de cooperació entre els participants a través de l’activitat física.
–  Crear una xarxa de teixit social el seu objectiu sigui treballar per la inclusió 
social de totes les persones.

La Travessa TSS 18 és esperança. Creiem en les persones i aquest és el motor que ens impulsa per sobre de fronteres de tota mena. Han sigut 45 dies molt intensos amb 500 participants: 300 joves i educadors, 150 voluntaris corporatius i
 50 amics de la TSS
. Van participar també 30 Institucions i entitats socials. La persona més jove tenia 3 anys i la més gran 78 anys de 4 continents i 30 països.

4. Com l’ESS pot ajudar a abordar la problemàtica dels joves en risc de vulnerabilitat?

Les persones ens poden ajudar: seguint-nos a les RRSS, fent difusió, donatius, sent voluntari o referents-mentors.

5. Explica una mica en què consisteix el Repte 2019?

La travessa TSS 19 tindrà lloc del 13 de juny al 26 de juliol. Ens plantegem tres reptes i una campanya de sensibilització i captació de sòcies per tal de poder donar més oportunitats als joves, la majoria d’ells amb una situació de gran risc d’exclusió social.
Volem també trobar 4 referents – mentors de 4 empreses socialment compromeses per cada un dels reptes i replantejar la ruta aragonesa per tal d’aconseguir millors resultats i facilitat la participació de més joves.

Per més info:
web www.transpisocial.org

email info@transpisocial.org

TAMBÉ ENS PODEU TROBAR

FB @transpirenaicasocialsolidaria
TW: @transpiss
IG: @transpirenaicasocialsolidaria