BlogCosmópolisFestival VilamonForosItinerariosNovedadesSin categoríaTurismo Responsable

Guia de cicloturisme per viatjar a l’estiu en família

By 26 juny, 2017 No Comments
Aprofitant l’estiu i que molts ja comencen les vacances, us volem proposar un seguit de recomanacions per iniciar-vos al món del cicloturisme familiar.

El cicloturisme és una manera de viatjar que combina el turisme amb la pràctica de l’esport. Ens planteja una manera única i diferent de viatjar amb família i de visitar llocs més detalladament, oferint la possibilitat de fer rutes des d’una altra perspectiva i de conèixer-nos millor entre nosaltres mateixos. El cicloturisme és una activitat que promou uns valors constructius, importants per a tothom, però sobretot de cara als més petits, com la pràctica d’activitat física, l’aproximació al món rural i el contacte amb la naturalesa.

Viatjar amb bicicleta no és només una experiència enriquidora que trenca amb el nostre model de vacances habitual. L’ús de la bicicleta com a mitjà de transport té un munt d’avantatges i connotacions positives. Viatjar pedalant és viatjar d’una forma saludable i lliure d’emissions.

En un moment crucial on el clima i la salut global es veuen amenaçats per les emissions de gasos provinents majoritàriament de la indústria i el transport, l’alternativa del ciclisme es planteja com un dels punts principals del paradigma de la mobilitat sostenible. Necessitem reduir immediatament aquestes emissions que posen en perill la salut de tots els habitants del planeta.

Actualment el transport representa el problema més gran envers el canvi climàtic a Europa, sent responsable del 26% de les emissions dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle.

A continuació podeu consultar una petita guia elaborada pel Joan i la Beti de Petits Nòmades, experts en cicloturisme i viatges en família.

En les següents pàgines hi trobareu els millors portals web per configurar les vostres rutes, material útil i un seguit de recomanacions que us serviran per planificar el vostre viatge en família i gaudir-ne al màxim.

Escollir la ruta:

Us aconsellem que al moment d’escollir un itinerari en bicicleta comenceu per rutes ciclables segures i amb poc desnivell. És important que tinguin prou recorregut per poder-hi pedalar una setmana o quinze dies. Penseu també en altres factors importants, com que disposin d’oferta turística, punts d’interès i activitats per als més petits (com zones amb parcs o piscines!).

Molts d’aquests itineraris ressegueixen rius o canals fluvials, amb carril bici adjacent. A casa nostra en podem trobar alguns exemples per iniciar-nos-hi:

·La Ruta del Ferro entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses

·La ruta del Carrilet I entre Olot i Girona

·La Ruta del Carrilet II entre Girona i Sant Feliu de Guíxols

·Via Verda de la Terra Alta

·El Canal du Midi (França)

A Europa existeix tota una xarxa de rutes ciclables conegudes com Eurovelos. Algunes són projectes, però moltes són ja una realitat. Podeu trobar informació del recorregut i el seu estat a: www.eurovelo.org

També en l’àmbit europeu existeixen altres portals d’internet amb propostes de rutes, moltes d’elles ja validades i amb informació practica:

·Catalunya (Girona): www.viesverdes.cat

·Espanya: www.viasverdes.com

·França: www.francevelotourisme.com

·Alemanya: www.radnetz-deutschland.de/en/radnetz-deutschland.html

·Suïssa: www.veloland.ch/fr/suisse-a-velo.html 

·Anglaterra: http://www.sustrans.org.uk

Ja existeixen guies que descriuen moltes d’aquestes rutes. Aquestes inclouen mapes detallats, informació sobre els càmpings i informació pràctica pel ciclista.

Algunes d’aquestes són:

·Web editorial dels llibres de rutes Esterbauer (les guies de referència a Europa): http://www.esterbauer.com

·Web editorial francesa Chamina Voyages (publicacions molt ben fetes per França i Europa en bici i a peu: http://www.chamina.com

Si no localitzem les guies que ens interessen en llibreries, cosa que pot resultar difícil moltes vegades, les podem adquirir a: www.cartovelo.com

Si fem rutes on ens és important conèixer el desnivell o pendents a superar, ens resultarà molt útil una aplicació que a base dels mapes de Google ens dibuixa el perfil i ens dóna informació de les rutes i els seus desnivells. Només cal indicar el punt d’inici i fi de la ruta i automàticament et ressegueix la ruta.

L’aplicació web és: www.mapmyride.com. Només cal donar-se d’alta com a usuari, que és gratuïta en la modalitat bàsica.

A nosaltres, quan ens és possible ens agrada fer nits en càmpings o acampada lliure, sempre que la zona ho permeti.

A continuació us recordem els objectes que creiem que són indispensables per si us decidiu a acampar, aquells que no poden faltar mai al vostre equipatge: Corda i pinces d’estendre la roba (no sempre hi ha rentadores i assecadores), peça d’una 2x2m de tela tipus hule (sovint el terra està humit), recipient petit estanc tipus Folding Bowl d’Orlieb (molt útil per rentar roba, amanida, fruita,…).

Hi ha una altra opció pels que us agradi compartir, que és la comunitat internacional cicloturista Warmshowers. En aquesta comunitat trobareu amfitrions disposats a compartir habitatge amb altres cicloturistes. Hi ha diversos països amb moltes opcions, no deixeu de donar una ullada al web.

Per donar-se d’alta només cal registrar-te i oferir els teus serveis a altres cicloturistes. Sovint, anant en família és difícil trobar algun amfitrió que ofereixi lloc per més de 3 persones, però també pots aprofitar per conèixer famílies que viatgen amb nens, fet que sol ser molt interessant.

Recomanacions per la ruta:

És aconsellable començar la travessa recorrent distàncies curtes i anar augmentant segons el ritme que duguem, sovint fer només 5km menys del que teníem planificat pot representar la diferència entre passar-ho molt bé a fer-se una experiència massa llarga i pesada. També es recomana fer parades freqüentment, no desaprofitar les zones on podem descansar i alliberar-nos de la calor, com les piscines o rius, zones de jocs, etc.

Pel que fa a sistemes per portar els nens:

Per fer travesses de més d’un dia és molt millor utilitzar els carros que les cadiretes ja que són molt més segurs, els petits s’hi poden adormir amb comoditat, tenen espai per portar jocs dins i van molt més protegits de les inclemències del temps.

Els models de carros més coneguts són els Chariot i Crooser, tot i que hi ha moltes altres marques. Molt interessant trobar-los de 2a mà, ja que el seu desgast és molt baix. Els carros en serveixen des dels 8 mesos fins als 3-4 anys.

Un cop els infants ja són capaços de portar la seva pròpia bicicleta, ens trobem amb el problema que no tenen prou autonomia per fer tota una etapa sencera (o els durs trams de pujada), llavors ens podem servir de les barres que es fixen a la nostra bicicleta i els podem estirar. Existeixen les Trail-Gator (més econòmica, però sovint la bicicleta del nen tendeix a torçar-se) o la Follow-me.

També hi ha l’opció del tàndem com el que utilitzem nosaltres, que es pot utilitzar a partir dels 4 anys i fins adults. És el tàndem HASE PINO (amb accessori per nens).

Assessoreu-vos a moltes de les botigues especialitzades que tenim al país i parleu amb els professionals directament. També podeu mirar a la botiga on-line Plegabike i Petitbike, especialitzats en bicicletes de cicloturisme i nens, de Sabadell.

Que tingueu molt bones pedalades aquest estiu!